dijous, 28 de febrer del 2019

EL PSC DENUNCIA QUE 12.656 UNIVERSITARIS TARRAGONINS ES PODRÍEN QUEDAR SENSE BECA PEL REBUIG DEL PDeCAT I ERC ALS PRESSUPOSTOS




El diputat del PSC al Parlament per Tarragona, Carles Castillo, ha denunciat avui que “el rebuig d’ERC, PDeCAT, Ciutadans i PP als pressupostos socials del canvi del Govern de Pedro Sànchez suposarà que 12.656 estudiants universitaris de les comarques tarragonines, que podrien haver accedit a una beca, es quedin sense les ajudes públiques necessàries per pagar els seus estudis.”

En concret, segons ha detallat el diputat tarragoní, en els pressupostos hi havia una partida de 8.236.200 euros destinada, precisament, a pagar les beques dels estudiants universitaris tarragonins (més de 77 milions d’euros en el conjunt de Catalunya). “Doncs bé, el rebuig del PDeCAT i ERC a tramitar (no dic aprovar, dic que ni tan sols han permès que es poguessin tramitar!) els pressupostos socials del Govern socialista ha comportat que, ara mateix, aquests milers d’estudiants tarragonins s’hagin quedat sense beca. I quina explicació han donat? Ninguna, més enllà del mantra habitual “referèndum”, “referèndum”.

Segons ha remarcat Carles Castillo, “el súmmum” d’aquesta decisió absolutament incomprensible pels mateixos independentistes ha arribat quan, una setmana després de tombar els pressupostos amb PP i Ciutadans, el secretari d’universitats de la Generalitat reconegués que el Govern de Junts per Catalunya i ERC no pensa rebaixar les taxes universitàries un 30%, tal com va aprovar el Parlament de Catalunya.

“Ens trobem davant del cas paradoxal que el Govern independentista incompleix un mandat democràtic del Parlament que és, a més, un clam unànime de tota la comunitat universitària. I quina és l’excusa que donen? Que per rebaixar les taxes universitàries es necessitarien 60 milions d’euros que la Generalitat no té. I ho diuen una setmana després d’haver rebutjat uns pressupostos que contemplaven un augment de 2.200 milions d’euros per Catalunya dels quals 1.600 gestionats directament per la Generalitat! De vergonya aliena, sincerament...”

Carles Castillo ha reiterat el compromís del PSC amb aquesta rebaixa d’aquest 30% de les taxes universitàries. “Cal recordar que els Governs de Mas i Puigdemont, unilateralment, van aprovar aquests increments de fins al 30% de les taxes universitàries el que va suposar un autèntic torpede contra els fills de les classes populars i treballadores d’aquest país que, lògicament, no poden afrontar aquests increments desmesurats dels preus dels estudis universitaris, una realitat que els socialistes sempre hem denunciat.”

En aquest sentit ha manifestat que “els socialistes creiem que l’educació superior no ha de ser un privilegi només accessible a aquells que s’ho puguin pagar. És increïble que el Govern Torra mantingui una taxes universitàries tan abusives i, al mateix temps, ERC i PDeCAT votin en contra que Catalunya obtingui més recursos. Repeteixo, és incomprensible pels mateixos independentistes. Sembla realment que han renunciat a fer política real pensant en les persones obsessionats com estan per la paraula totèmica “referèndum”, ha reblat Carles Castillo. 

Davant d’aquesta realitat el PSC reitera la seva aposta per una universitat pública, de qualitat i per a tothom, que sigui un baluard a la progressiva privatització dels serveis públics que ha introduït la dreta amb el suport o el silenci còmplice d’estranys companys de viatge. “Aquests preus abusius de les taxes universitàries són un impediment a la generalització de l’educació superior i implica una discriminació directe per als estudiants de les famílies de les classes populars i treballadores que no poden accedir a la universitat, també aquí a les comarques tarragonines”, ha conclòs Carles Castillo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada