dimecres, 27 de juny del 2018

TARRAGONA, CAPITAL MEDITERRÀNIA DE LA PAU




Els milers de tarragonins i tarragonines que vàrem presenciar a l’estadi la cerimònia inaugural, i els milions que ho van seguir per televisió arreu del Mediterrani, vam poder gaudir d’un espectacle sense precedents a Tarragona el que esdevé un èxit organitzatiu que cal destacar i posar de relleu. Perquè aquí parlem d’un èxit del conjunt de les comarques tarragonines que demostra que quan sumem en positiu incorporant sinèrgies podem arribar a assolir fites que tan sols pocs anys abans semblaven impossibles.

Això és el primer que cal remarcar: els Jocs són una realitat malgrat que els profetes de l’apocalipsi tan sols fa un any juraven i perjuraven que “eren impossibles” i que s’estava “venent fum”. Doncs no. Els Jocs Mediterranis ja representen un èxit de promoció per Tarragona i pel conjunt de les comarques tarragonines espectacular. Mai s’havia parlat tant de Tarragona a nivell mediàtic i lligat als valors esportius. I aquest èxit és l’èxit de la gent, dels voluntaris, de les milers de persones que formen part dels de l’organització d’un esdeveniment esportiu internacional d’aquesta envergadura i d’aquestes dimensions. Tarragona, el conjunt de les comarques tarragonines, aquests dies és la capital del Mediterrani. I també és la capital de la pau.   

De la pau i de la solidaritat. “L’ànima del Mediterrani no són els vestigis dels grans monuments de marbre, és l’esperança dels refugiats”, són paraules de l’alcalde Ballesteros en la cerimònia inaugural, que van ser rebudes pel públic present amb un aplaudiment clamorós perquè són paraules justes. Ho hem repetit moltes vegades, aquests Jocs no han de ser tan sols un element de promoció per les nostres comarques –que també- sinó una oportunitat per fomentar la pau aprofitant el llenguatge universal de l’esport.

I aquí vull manifestar el nostre orgull per haver aprofitat aquest fòrum únic, realment històric, per reivindicar un Mediterrani lliure de l’estigma de la guerra i de l’èxode de milers de persones que es veuen obligats a jugar-se la vida en embarcacions precàries per intentar assolir un futur millor per als seus fills. D’això van també aquests Jocs i per això ens sembla un gran encert que l’alcalde Ballesteros centrés la seva intervenció en la defensa d’un Mediterrani solidari, tolerant, plural, respectuós, d’esperit i vocació cosmopolita, i humanitari.

Abans he destacat la importància decisiva de la gent, de la bona gent, a peu de carrer. Però hi ha un altre element que està sent clau en l’èxit dels Jocs i és la lleial col·laboració entre totes les administracions implicades. En efecte, els Jocs són possibles gràcies al treball comú i lleial dels ajuntaments tarragonins, de la Generalitat, del Govern de l’Estat, de la Diputació de Tarragona i de la Unió Europea. Com recordava el mateix alcalde Ballesteros en una entrevista recent estem davant de l’únic projecte de país que ha estat capaç de tenir el suport, alhora, del president Rajoy i del president Puigdemont. I, lamentablement, això que hauria de ser elemental avui dia no és gaire freqüent. I per això volem que aquest tarannà tarragoní que creu en els esforços col·lectius, en la suma de voluntats, i en la col·laboració de tots per guanyar i guanyar tots junts, tingui continuïtat. També aquí els Jocs poden esdevenir una oportunitat per superar l’actual conflicte institucional i polític que tanta angoixa ha generat aquests darrers mesos.

Tan sols em queda lamentar que alguns, pocs la veritat, es dediquin a posar pals a les rodes i a suggerir conspiracions inversemblants per desprestigiar uns Jocs que són realment un projecte de país, no només de la gent de Tarragona. I un projecte de país en majúscules. En tot cas els fets parlen per ells mateixos...   

Acabem, doncs, tots de gaudir d’aquests Jocs històrics on Tarragona, i el conjunt de les comarques tarragonines, estem demostrant que quan ens proposem un repte, creiem en les nostres possibilitats i treballem lleialment no hi ha fita que no siguem capaços d’assolir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada