-Com haurien de ser aquestes eleccions? Quin debat hauria de sorgir, el d’esquerra-dreta o el d’Espanya-Catalunya?
-Tot plegat. Tarragona i Catalunya es troben en un moment en el qual el debat ha de ser doble, més que mai. Perquè tenim una sentència del Tribunal Constitucional que tot i retallar l’Estatut en alguns aspectes no substancials, ha provocat unes ferides molt greus en el terreny de la confiança,de fet més que no pas en el propi contingut de l’Estatut. Això no significa, però que la retallada de l’Estatut no sigui greu. Per tant, en aquestes eleccions s’ha de parlar d’això, i els ciutadans ja saben que la nostra postura és la defensa a ultrança de l’Estatut i que no es toqui ni una coma. I d’altra banda, hem de parlar més que mai d’economia i de les oportunitats del nostre territori i del conjunt del país, perquè estem en una crisi sense precedents provocada per un sistema capitalista i uns protagonistes que a més no surten a la palestra a donar la cara. Hem de veure com combatre la crisi i sortir de la millor manera possible, sobre tot per a que no la paguin els que no en tenen cap culpa, com malauradament sol succeir.
-Els sindicats ja han parlat...
-Tenen tot el dret a fer-ho. L’expressió del descontentament social s’ha de produir, la qual cosa no vol dir que jo estigués d’acord amb la protesta. Però cal recordar que el govern socialista d’Espanya és un dels pocs governs progressistes que queden al món occidental. I en alguns casos s’atribueix a aquest Govern la culpa de la crisi i es critiquen les seves solucions perquè no agraden. Però la culpa de la crisi no és d’aquest Govern, i les solucions que no agraden doncs en bona mesura són necessàries per a poder preparar millor el país i les nostres possibilitats d’ara i del futur. Quan parlem de la protecció social, del sistema sanitari, sistema de pensions... doncs hem de prendre mesures ara per a que d’aquí uns anys tots aquests sistemes continuïn sent sostenibles.
-Quina opinió li mereix el cap de llista de Convergència i Unió, Josep Poblet?
-Doncs a mi em sembla sorprenent que CiU col·loqui al capdavant de la seva llista un senyor que ja ocupa càrrecs importants a la política de les nostres comarques,i que sembla ser que vol ser diputat quan fa poc va marxar del Parlament de Catalunya i va dir públicament que quan estava allà s’avorria. Així que crec que és curiós que es presenti, i també el fet que encara no hem sentit cap proposta seva sobre els temes candents del moment. De fet, no el sentim mai, perquè només parla del seu municipi, va a totes les ermites i a felicitar les persones que fan cent anys, però dels problemes de l’economia, organització territorial, indústria, etc. del país no en parla. Aquests dies llegeixo coses i veig que alguns companys seus sí que opinen, però ell no. I això s’ha de posar sobre la taula, perquè hem d’explicar que ha fet ell i els seus diputats durant aquests quatre anys al Parlament de Catalunya. Avui en dia ningú recorda qui era el cap de llista, que era el senyor Joan Miquel Nadal, que a hores d’ara encara és diputat, però no l’hem vist enlloc, no ha dut a terme cap iniciativa parlamentària ni tampoc l’hem escoltat. I quan arriben les eleccions, ens examinem tots, no només els que han governat. I Poblet,c om a màxim responsable, haurà de donar explicacions de la feina del seu partit a l’oposició durant els darrers quatre anys.
-Quines propostes us poden diferenciar de les de Convergència?
-No ho sé, perquè insisteixo que no conec les seves ja que el senyor Poblet no ha parlat encara. El que sí que sé és que nosaltres hem estat batallant durant aquests anys difícils i CiU no ens ha acompanyat en res, i s’han limitat a votar en contra dels nostres projectes, sense donar mai la seva opinió. És a dir, sabem que van votar en contra de l’organització territorial d’aquest país, però no sabem realment que pensen del debat territorial. O en el cas del Logis Penedès, els seus alcaldes han votat en contra, tot i ser un projecte molt important, però tampoc han dit res i no sabem que en pensen realment. És a dir, cada vegada que s’ha produït un fet important han estat molt ambigus, i nosaltres voldríem conèixer quines són les seves opinions, perquè votar en contra és molt fàcil de fer. També li he de dir que el que realment em preocupa és presentar les nostres propostes pel futur, to t i que el ciutadà ja sap quin és el desenvolupament que volem pel nostre territori. I ja veurem si CiU té alguna cosa a dir.. encara que sigui sobre les nostres propostes.
-Un sondeig publicat recentment pel diari El País els hi dóna 28 diputats. Li preocupa?
-El que em preocupa és que no voti la gent. Li dic sincerament. I estic convençut que no hi haurà un nivell de participació tan baix, i això determina molt aquestes enquestes, que poden ser molt poc fiables, des del meu punt de vista, ja que el tant per cent de votació influeix moltíssim i jo crec que serà més alt del que es preveu. Això sí, jo sempre dic que qui no vota, vota igual, per omissió, i el que fan és manifestar la seva complicitat amb el que surti, per la qual cosa tenen la mateixa responsabilitat amb el resultat final.
-El programa electoral del PSC està ja perfilat?
-L’estem treballant, i en dues o tres setmanes podrem presentar els seus eixos principals. El nostre programa, com sempre, estarà molt centrat en el Camp de Tarragona i en les Terres de l’Ebre, i en això estem treballant. Noi puc dir res més de moment.
-Li preocupa la presumpta davallada d’Esquerra Republicana?
-No. Perquè tot i que ERC és un partit que ha contribuït en les coses positives i en les no tan positives que ha fet el Govern, ha estat una opció poc lleial en algunes ocasions amb el projecte de Govern. Jo crec que és un partit que ha patit una convulsió interna de la qual es parla molt poc, i no podem oblidar que el seu cap de llista, que havia obtingut uns grans resultats en els darreres eleccions, ha estat decapitat. Sobre això no es dóna cap explicació ni es parla, la qual cosa hem sembla sorprenent. Jo penso que això ha contribuït de manera important a que existeixen aquestes expectatives negatives pel partit.
-Si haguéssiu d’escollir un exemple del que podeu aportar a la societat, quin seria?
-Que a Catalunya tenim el tercer millor sistema sanitari del món, segons el ‘News Week’, un prestigiós mitjà que ho va publicar fa poques setmanes. I ho dic sent conscient que no és només mèrit d’aquest Govern. Òbviament, els socialistes han contribuït molt, però també han tingut molt a veure altres persones, institucions, empreses, etc.
-Si CiU torna, que creu que passarà amb aquest país?
-Jo crec que quan CiU torni, doncs tal i com diuen ells és veritat que canviarem, però ho farem a pitjor. La frase que ho exemplifica crec que és que els interessos públics tornaran a estar en segona línia’.ÉS a dir, aquí hi ha altres interessos, tal i com vam veure en la etapa de CiU o en qualsevol govern de dreta, ja que ells donen més valor als interessos privats que els interessos públics. Nosaltres, durant aquests sets anys de Govern, ho haurem fet millor o pitjor, però els interessos públics sempre han estat la nostra prioritat per davant de qualsevol interès privat. Així que podríem dir que això és el que està en lloc en aquestes eleccions: prioritzar els interessos de tots o els de uns quants.
-Si haguéssiu de comparar les llistes, quina nota ficaríeu a la vostra i a la resta?
-Seria poc objectiu, així que no ho faré. Però li diré que, traient el cap de llista, la nostra és una llista equilibrada, renovadora i de gent que ha demostrat que defensa els interessos de tots els catalans per damunt de tot.
-Parlant de política en general. No creieu que potser hi a un interès general en desprestigiar els polítics?
-Sí, i això sempre surt dels altres poders que no són els polítics. Vivim en un món en el qual el poder polític s’ha aprimat molt, i ara hi ha d’altres que formen part del conjunt del poder: econòmic, empresarial, mediàtic, financer, ideològic, etc. Aquests altres poders acaben desitjant que la política sigui un tema menor, i que la ciutadania no es preocupi gaire, per poder acabar tenint ells el poder polític. Tots aquests altres poders, per cert, són conservadors. I això és el que està succeint.
-Ja per acabar. Quan surten els sous dels diputats, no creieu que la gent pot tenir la sensació que s’està robant a aquest país?
-No. Aquest és un tema que potser estem explicant molt malament. Miri, tenim moltes persones provinents del sector financer, per exemple, que han estat alguns dels responsables d’aquesta crisi i han portat molta gent a la misèria, i no hi ha ni punt de comparació entre les seves remuneracions, plans de pensions i privilegis respecte als responsables de l’administració, que no hem d’oblidar que som temporals i tenim una gran responsabilitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada